ervaringscoach, merel van groningen, certificaat, merels social care, sexting, loverboys, grooming, grens overschrijdend gedrag, seks, sex, jongen, meisje, coaching, training, school,

De eerste ervaringscoaches aan de slag via Merels Social Care (MSC)

Gecertificeerde ervaringscoaches zetten zich via MSC in op het gebied van preventie, geven voorlichting aan en begeleiden slachtoffers van loverboys en seksuele uitbuiting. De coaches weten wat zij als slachtoffer het meeste gemist hebben in hun eigen proces en beseffen maar al te goed waar een slachtoffer behoefte aan heeft. Op grond daarvan kiezen ze een specialisatie waar ze professioneel mee aan de slag gaan.

Ervaringscoaches aan de slag

Specialisatie: Het proces van aangifte doen en de weg naar herstel

Nanda, sinds oktober vorig jaar gecertificeerd coach, richt zich op het proces van aangifte doen en de weg naar herstel. Na tien jaar seksuele uitbuiting durfde ze de stap te nemen om aangifte te doen. Met succes: de dader is veroordeeld. Door haar eigen ervaring en het geleerde in de opleiding weet ze waar juridisch de grenzen liggen. Hierdoor is ze goed in staat is om iemand te begeleiden tijdens de aangifte zonder het proces te verstoren.

Zelf zegt ze hierover: “Tijdens de rechtsgang miste ik iemand die wist wat ik kon verwachten en mij begreep. Een advocaat kan veel uitleggen maar mist de ervaring van hoe een slachtoffer het proces beleeft. Ook weet hij of zij niet waar je als slachtoffer tegenaan loopt en wat de emotionele triggers zijn.”

Een cliënt van Nanda beaamt hoe waardevol het is dat je als slachtoffer in contact komt met iemand die zo’n proces zelf heeft meegemaakt. Ze vertelt: “Nanda heeft bij mij de stress en onrust die mijn rechtszaak met zich meebracht voor een groot deel kunnen verzachten. Ze heeft me geholpen met het opstellen van mijn slachtofferverklaring. Ze wist me op professionele wijze te vertellen hoe een rechtszaak verliep en wat ik ongeveer kon verwachten. Ze wist mijn vragen te beantwoorden, rake vragen te stellen en praktische dingen te delen waar ik nog bij stil kon staan. Voor mij betekende het contact met haar een enorme steun en daar ben ik haar erg dankbaar voor.”

Perspectief bieden op de weg naar herstel

Het doen van aangifte en de hele rechtsgang is een intensief proces. Het kunnen bieden van perspectief op de weg naar herstel is voor Nanda een andere belangrijke motivatie om te werken als ervaringscoach. Nanda: “Door mijn ervaring ben ik juist enorm bewust geworden van mijn eigen kracht. Dat wil ik mijn cliënten ook meegeven. Met mij gaat het goed ondanks mijn ervaring. Daarmee kan ik cliënten perspectief geven. Ook kan ik ze herkenning bieden. Ik weet wat ze hebben meegemaakt en wat ze nog tegen kunnen komen. Juist door het geleerde van de opleiding samen te brengen met de ervaring komt er een mooie professionele begeleiding/ondersteuning tot stand voor de cliënten.”

Geplaatst in MvG Foundation.