NIEUWS | Fotograaf geeft slachtoffers mensenhandel eindelijk een stem

22 september 2016 | DEN HAAG

Vandaag werd in Den Haag de reizende buiten tentoonstelling , met 30 portretten in beeld en woord van slachtoffers van mensenhandel geopend door Prinses Beatrix.

open je ogen prinses beatrix tentoonstelling mensenhandel merel van groningen slachtoffer

UIT: Lindanieuws

Mensenhandel speelt nog een veel te grote rol in Nederland. Fotograaf Ernst Coppejans, die voor onder andere de Volkskrant en LINDA. werkt, maakte prachtige portretten van slachtoffers.

Donderdag, 22 september 2016, 16:43 uur

Ook vertellen ze hoe uitbuiting, misbruik en ontheemding aan de orde van de dag zijn in de expositie Open je ogen.

Reizende tentoonstelling
Ernst Coppejans maakte dertig portretten om slachtoffers een stem te geven, in opdracht van mensenhandelstichting Comensha. De mannen en vrouwen vertellen hun persoonlijke verhalen, die stuk voor stuk onwaarschijnlijk schrijnend zijn. De foto’s zijn vanaf vandaag te zien in een reizende openluchttentoonstelling die begint in Den Haag. Alle verhalen zijn daarbij gebundeld in een krant. LINDAnieuws mocht alvast drie verhalen delen.

IMG_3918

Jill: ‘Het werd heel lelijk’
“Door ‘liefde’ ben ik uitgebuit. Als gescheiden moeder van een zoontje, werd ik verliefd op een man met te mooie verhalen. Zijn gladde praatjes haalden mij bij mijn zoontje weg en brachten mij naar een plek waar ik een jaar lang grof ben misbruikt en uitgebuit.”

“Doordat ik ziek werd, kwam ik uit deze situatie. Even was ik uit de handen van die man en zag ik mijn kans om hulp te vragen bij iemand die ik van vroeger kende en van wie ik hoopte dat ze mij zou kunnen redden uit mijn situatie. Zij heeft mij in veiligheid gebracht.”

“Hoe het verder gaat, weet ik niet. Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg, veilig ben, maar vooral dat ik me weer veilig ga voelen. Wat ik andere vrouwen en meisjes zou willen zeggen? Je eerste intuïtie is meestal de juiste. Zijn verschijning en zijn verhalen leken te mooi en dat waren ze ook. Het werd heel lelijk.”

IMG_3919

Paloma: ‘Ik heb niemand’
“Drie jaar geleden werd ik door mijn familie naar Nederland gestuurd om te werken. Ik kwam terecht bij familie, waar ik dag en nacht verantwoordelijk was voor de schoonmaak van hun huis en voor de kinderen van het gezin. Tweeënhalf jaar lang kende ik geen moment van rust. Geen vakantie, geen tijd voor mezelf en geen salaris.”

“Op een gegeven moment kon ik niet meer. Ik werd ziek, maar kon niet naar de dokter.
Op een dag raakte ik in gesprek met een vrouw. Uit wanhoop vertelde ik haar mijn verhaal.
Ze wilde me helpen. Zij keurde mijn situatie niet goed en bood me aan om tijdelijk bij haar te komen logeren. Dus ik liep weg. Weg van de familie die mij uitbuitte, maar daarmee ook weg van mijn eigen familie.”

“Hier weet niemand waar ik zit en ben ik veilig. Nooit wil of kan ik meer terug naar mijn familie. Mijn familie is boos. Ik heb alleen nog contact met mijn zus. Zij begrijpt mijn keuzes, maar woont heel ver weg. Verder heb ik niemand. Alleen de mensen hier. Ik heb geen idee wat de toekomst mij gaat brengen.”

IMG_3923

Nhattri:
“Op jonge leeftijd ben ik door mijn vader verkocht aan een vreemde. Jaren lang zat ik in Oost-Europa en ben ik seksueel misbruikt en uitgebuit. Op een dag kon ik naar een ander land vluchten en ben ik uiteindelijk door iemand die ik onderweg leerde kennen, naar Nederland gebracht.”

“Hier ben ik na verhoor in de opvang terecht gekomen. Bij het eerste verhoor was het al duidelijk dat ik slachtoffer was van mensenhandel. Ik had geen idee. Ik ben inmiddels moeder van drie zoons… Totaal ontheemd zit ik nu anderhalf jaar in de opvang. Veilig, maar zonder uitzicht om hier te mogen blijven.”

De tentoonstelling ‘Open je ogen’ is vanaf vandaag te zien op de Lange Vijverberg in Den Haag, en zal daarna door heel Nederland reizen. Kijk hier waar de expo zich bevindt en hoe je de krant kan bestellen.

Auteur: Hannah Stöve – Bron: Comensha – Foto: Ernst Coppejans


Ook Merel heeft haar steentje bijgedragen om ‘de ogen te openen’ en haar foto is ook tijdens deze tentoonstelling te zien.

[fruitful_ibox_row]
[fruitful_ibox column=”ffs-three-one” title=””]open je ogen tentoonstelling Merel van groningen met fotograaf Ernst Coppejans[/fruitful_ibox]
[fruitful_ibox column=”ffs-three-one” title=””]Ernst Coppejans[/fruitful_ibox]
[fruitful_ibox column=”ffs-three-one” title=”” last=”true”]Ernst Coppejans met Merel van Groningen[/fruitful_ibox]
[/fruitful_ibox_row]

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .