Merel begrijpt mij…

 ”Er zijn erge dingen gebeurd mama. Hele erge dingen”

En dan vertelt je dochter (15) waar haar extreem moeilijke en opstandige gedrag van de afgelopen 3 Jaar echt vandaan komt ”
Niemand wist wat we moesten doen, de reeds Betrokken hulpverlening niet en ook de crisisdiensten lieten het afweten. En daarmee werd de crisis alleen maar groter en groter.

Twee weken nadat onze dochter zo dapper was en ons kon vertellen waar ze bij betrokken was geraakt werd ze onder begeleiding van politie ‘s avonds laat, om 11 uur nog, uit huis gehaald en naar een gesloten instelling gebracht.

We moesten blij zijn dat ze toch nog een plekje hadden gevonden voor haar, anders had ze die nacht in een Politiecel moeten doorbrengen.

Dit is dus hoe wij in Nederland met slachtoffers van misbruik om moeten gaan omdat we simpelweg niets beters hebben.

Ze zit daar 8 maanden opgesloten, de medewerkers zijn betrokken dat wel. Echter de gesloten opname geeft ook weer trauma’s net als de verkeerde vrienden binnen de instelling.

Uiteindelijk komen we in contact met Merel van Groningen, heel gemakkelijk en direct reactie. Dat was gelijk al heel fijn. We hadden haar 1e boek gelezen op advies vd instelling.

Er werd door de gesloten Instelling een belafspraak gemaakt tussen Merel en onze dochter om te kijken of er een klik was. Onze dochter was zo blij dat ze Merel ook gewoon zelf kon spreken. Vanaf dag 1 heeft ze steeds gezegd dat alleen iemand die hetzelfde meegemaakt heeft haar kan helpen. Dat bleef ze herhalen.
Na dat telefoontje leefde ze op, eindelijk iemand die haar gewoon begreep.

“Merel begrijpt het wel”, dat zegt ze heel vaak.

Merel bleek iemand die gewoon gelijk snapt hoe onze dochter dacht en ook waarom. En Merel kon deze gedachtegang ook weer uitleggen aan de omgeving als dat echt nodig was, zodat de omgeving leerde begrijpen en inzicht kreeg wat er echt belangrijk is en niet steeds moeilijke vragen bleef stellen en dingen verwachten die gewoon nog niet mogelijk waren.
Iemand die met onze dochter mee kon denken en samen met de rest vd hulpverlening kan helpen richting de toekomst, geen gemakkelijke klus, maar samen met Merel geeft het vertrouwen.
Merel heeft ook ons heel veel geleerd.
Merel is iemand waarop onze dochter echt vertrouwen kan, die ze durft te vertellen en naar wie ze ook kan luisteren.

De gesloten machtiging werd niet verlengd.
Ze mag naar huis, want er blijkt geen open groep te zijn waar ze terecht kan. Met behulp van het Fact team hopen we onze dochter te kunnen begeleiden thuis, maar 2 dagen later loopt ze al weg naar de jongen op wie ze verliefd was geworden uit de instelling.
Uithuisplaatsing moet weer gebeuren wordt wederom besloten.

Met Merel gaan we op zoek.

Na Een intake bij een instelling gespecialiseerd in deze problematiek ,blijkt ze niet geholpen te kunnen worden omdat volgens hun het gedrag van onze dochter gecompliceerd blijkt te zijn voor behandeling bij deze organisatie..

Merel helpt vervolgens ons weer verder, want thuis houdt onze dochter veel stress.
Keer op keer weet Merel een crisis te voorkomen, ze is altijd bereikbaar voor onze dochter en zelfs voor ons.


Uiteindelijk wordt er een nieuwe diagnose gesteld door het Fact team, wat betrokken is zolang onze dochter thuis woont.

We komen uit bij  een opengroep speciaal gericht op slachtoffers van loverboys.

Echter de DGT behandeling waarvoor ze ook is aangemeld laat extreem lang op zich wachten. Daardoor voelt onze dochter zich wederom afgewezen. Ook blijkt de behandeling bij de opengroep niet voldoende.
Gelukkig is Merel bereikbaar voor onze dochter, want dit soort dingen geeft erg veel stress bij het hele gezin.

Er staan zoveel mensen om ons heen en toch lijkt er voor onze dochter niet  een juiste  behandeling te vinden .

Uiteindelijk is het Merel die echt wat bereikt met onze dochter, zij begrijpen elkaar omdat ze dezelfde ervaring hebben gehad in hun leven. Voor alle andere hulpverlening is het vaak moeilijk om steeds weer te begrijpen wat er gebeurt bij crisis, wij als ouders begrijpen ook niet gelijk wat er mis gaat. Dat legt Merel ons dan vaak uit, zodat wij ook begrijpen en niet boos worden maar helpend kunnen wezen. Dat geeft rust.

Behandeling blijft sowieso iets waar onze dochter enorm tegen op ziet. Dat is iets waar ze het liefst hard voor weg blijft rennen.

Uiteindelijk vinden we ook weer via Merel vlak bij huis een 1 op 1 dagbesteding met honden, daar is ze gek op, op honden.

Ze krijgt weer een dagritme. Gewoon lekker buiten bezig zijn.
Bij crisis blijkt de begeleidster haar ook  te bereiken.

.
Ook Merel blijft op de achtergrond meekijken en dat geeft een geruststellend gevoel.

Uiteindelijk moet onze dochter zelf gaan leren dat ze de juiste keuzes zelf moet gaan maken hoe moeilijk dat ook is.


Het afgelopen jaar heeft de samenwerking met de voogd, het Fact team en Merel als ervaringsdeskundige ,dit resultaat bereikt.


We hopen dat wanneer de trauma behandeling uiteindelijk echt gaat starten, onze dochter uiteindelijk weer leert genieten van al het mooie wat het leven je elke dag ook te bieden heeft.